Aanleg en onderhoud

Bij veel elektriciens kunt u terecht voor de aanleg en het onderhoud van uw elektriciteitsnetwerk. Denk hierbij aan een complete renovatie, maar ook aan de installatie van extra groepenkasten, het aanbrengen van extra stroomgroepen, of de montage van buitenverlichting. Het is tevens mogelijk een elektricien te vragen voor advies of ondersteuning bij het onderhoud en de aanleg van domotica, telefoonlijnen, en datakabels. Een deel van deze werkzaamheden kunt u echter ook zelf uitvoeren, zoals het monteren van verlichting of de installatie van stopcontacten. Op deze pagina vindt u tips en tricks die u ondersteunen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden. Heeft u behoefte aan meer informatie of wilt u voor aanleg en onderhoud van het elektriciteitsnetwerk de hulp inschakelen van een elektricien? Neem dan contact op door het contactformulier in te vullen. Wij nemen snel contact met u op.

aanleg en onderhoud

Koldijk, specialist in aanleg en onderhoud van elektriciteit.

Benieuwd naar de prijzen voor het onderhoud & de aanleg van uw elektriciteitsnetwerk? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Stopcontacten zelf monteren

Voor veel activiteiten hebben we vandaag de dag het elektriciteitsnetwerk, en dus een stopcontact nodig. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een koelkast, wasmachine, laptop, föhns en lampen. Dagelijks gaat er dan ook veel elektriciteit doorheen. Stopcontacten worden ook wel aangeduid met de term wandcontactdoos. Het is relatief eenvoudig om zelf stopcontacten te installeren. Volg daarvoor het onderstaande stappenplan:

 • Stap 1. Zet de hoofdschakelaar om, opdat de stroom uitgeschakeld wordt.
 • Stap 2. Bepaal de positie van de nieuwe stopcontacten, en haal de grondplaat uit de wandcontactdoos. NB: stopcontacten moeten 30cm boven een oppervlak zitten.
 • Stap 3. Teken de boorgaten met een potlood.
 • Stap 4. Strip de stroomdraden deels, en trek ze door de grondplaat.
 • Stap 5. Bevestig de uiteinden aan de plaat contactpunten.
 • Stap 6. Boor de gaten, en zorg voor goede pluggen.
 • Stap 7. Maak de grondplaat vast, en bevestig daarna de wandcontactdoos.
 • Stap 8. Zorg er daarna voor dat het snoer op lengte wordt gemaakt.
 • Stap 9. Bevestig de stekker aan het snoer, en zet de hoofdschakelaar weer om.

De installatie van verlichting

Onder het onderhoud en de aanleg van het elektriciteitsnetwerk valt ook de installatie van verlichting. Er zijn verschillende soorten verlichting, zoals LED lampen, spaarlampen, gloeilampen en TL verlichting. Het installeren van lampen als onderdeel van het elektriciteitsnetwerk is makkelijk zelf te doen. Hieronder vindt u enkele aanwijzingen voor de aanleg van een hanglamp.

 • Het is ten eerste belangrijk om de latten waarmee u de lichten ophangt, precies af te zagen en de uitholling nauwkeurig te vrezen.
 • Een tweede punt van aandacht is de bevestiging van trekontlasters. Bij een hanglamp als verlichting wilt u voorkomen dat er te veel trek op de stroomdraden komt te staan.
 • Als u de lamp aan het plafond bevestigt met staaldraad, gebruik deze dan, in combinatie met de trekontlasters om de hanglamp waterpas te hangen.
 • Zorg ervoor dat bij het aansluiten van de lamp, u eerst de moer op het draadeind bevestigt. Verwijder deze na het zagen weer, en u heeft een prima tapdraad.

Bel voor hulp en advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg en het onderhoud van uw elektriciteitsnetwerk? Neem dan contact op met één van de elektriciens van Koldijk BV. Al onze medewerkers hebben jarenlange ervaring met de aanleg en het onderhoud van elektriciteit, en helpen u graag met het monteren van uw verlichting, of de installatie van stopcontacten. Is uw elektriciteitsnetwerk verouderd, en weet u niet of u moet kiezen voor een intensief onderhoud, of de aanleg van een nieuw netwerk? Ook dan helpen onze experts u graag met advies en praktische ondersteuning. U komt direct in verbinding met een elektricien door uw wensen kenbaar maken via het contactformulier. We zijn u graag van dienst!

Ik wilde graag verlichting in de tuin aanleggen, helaas lukte het niet in mijn eentje. Door jullie hulp is het me wel gelukt!
U. de Jong, Amsterdam
Door onze verhuizing moesten er stopcontacten aangebracht worden. Jullie elektricien heeft dit snel en nauwkeurig aangebracht.
M. Vos, Haarlem
Wij hebben een nieuwe groep aan laten brengen in de meterkast. Doordat jullie een nieuwe groep hebben aangebracht werkt alles weer zoals het hoort.
S. van Leeuwen, Nijmegen