Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar wordt ook wel aangeduid met termen als differentiaalschakelaar, verliesstroomschakelaar of aardwachter. Het is een schakelaar die zichzelf automatisch omzet zodra een bepaalde hoeveelheid lekstroom optreedt. Het gevolg is dat een elektrische installatie spanningsloos wordt, wat kortsluiting voorkomt. In de meeste woningen bevinden zich meerdere aardlekschakelaars. Op deze pagina vindt u meer informatie over het aansluiten van een aardlekschakelaar, en de oorzaak voor als de schakelaar spontaan uit valt. Hebt u na het lezen van deze pagina nog vragen, of komt u liever direct in contact met een erkend elektricien? Vul dan het formulier in.

aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar uitgevallen? Sluit deze zelf weer aan.

Volg het onderstaande stappenplan voor het aansluiten van de aardlekschakelaar. Hulp nodig? Wij staan voor u klaar!

Praktische ondersteuning

Is uw elektriciteit uitgevallen en wilt u weten wat de oorzaak is? Valt één enkele groep telkens uit, en komt u er maar niet achter waar dit door komt? Wilt u zelf een nieuwe groepenkast aansluiten, maar kunt u wel wat ondersteuning gebruiken? Onze medewerkers helpen u graag met het verhelpen van een uitgevallen stroomvoorziening of sluiten een groep voor u aan. Hopelijk zien we u snel!

Zelf aardlekschakelaar aansluiten

Zelf de aardlekschakelaar aansluiten

Wanneer u een extra zekering plaats in de meterkast, dan kan het zijn dat u ook een nieuwe aardwachter moet aansluiten. Volgens het Bouwbesluit 2012 hebt u per vierde zekering een aardlekschakelaar nodig. Voor het aansluiten van een stappenplan moet u in ieder geval rekening houden met het volgende:

  • Plug maximaal vier zekeringen in een afzonderlijk aansluitverdeelblok.
  • Klik de schakelaar op de kunststofrichel van de groepenkast.
  • Verbind de invoer vanuit de hoofdschakelaar en de onderste polen van de aardlekschakelaar.
  • Test altijd of inderdaad de spanning aan de zekering wegvalt zodra u klaar bent met het aansluiten van de verliesstroomschakelaar.

Wat als de stroom uitvalt?

Uw stroomvoorziening thuis wordt beveiligd door verschillende systemen. Met een zekering, geaarde stopcontacten en een aardlekschakelaar. De zekering valt uit zodra er plotseling teveel stroom aan het elektriciteitsnetwerk wordt onttrokken. Als er stroom weg lekt, dan zorgt een geaard stopcontact dat de elektriciteit niet volledig uitvalt. De aardlekschakelaar meet bovendien continu of er evenveel stroom het huis in als uitgaat. Is hier een ongelijkheid in, dan valt de aardlekschakelaar uit.

Is uw aardlekschakelaar uitgevallen?

Is de stroomvoorziening uitgevallen? Dan dient u hiervoor de oorzaak op te sporen. Het kan zijn dat een zekering is omgeslagen dankzij kortsluiting. Deze oorzaak is snel gevonden en verholpen. Bestaat er een andere oorzaak, zoals lekstroom? Dan zult u deze moeten opsporen en verhelpen met behulp van een erkend elektricien. Pas als de aardlekschakelaar niet meer uit valt, bent u verzekerd van een veilig woonklimaat.

Prijs aardlekschakelaars

Is de stroom uitgevallen, en krijgt u te horen dat u een extra groepenkast, en aardwachter moet aansluiten? Dan dient u rekening te houden met een prijs van minimaal vijftig euro voor een enkel aardleksysteem. De prijs voor een schakelaar gecombineerd met verschillende zekeringen loopt al snel op in tot honderden euro’s. Hier bovenop komt nog de prijs voor het aansluiten. Wilt u de prijs enigszins beperkt houden? Overleg dan met uw lokale leverancier over de mogelijkheid voor tweedehands producten. Dit kan de kosten aardig drukken.

Ik was van plan om zelf aardlekschakelaars aan tesluiten. Helaas door te weinig tijd moest ik hulp in schakelen. Gelukkig was de service van Koldijk zeer goed en snel!
C. Snoeijer, Den Haag
Helaas was de stroom in mijn huis uitgevallen, ik had een offerte aangevraagd op Koldijk. Binnen één week zijn de mannen van Koldijk langsgekomen en is mijn probleem verholpen. Bedankt!
K. Storms, Amstelveen
In mijn nieuwbouw huis moest een compleet nieuw aardleksysteem met verschillende zekeringen worden aangesloten. De mensen van Koldijk waren zeer vakkundig bij de klus. Super!
L. Jensma, Laren