Meterkast

In elke woning staat een meterkast. Hier vindt u in de meeste panden de meters voor zowel gas als elektriciteit, en tevens de levering van onder meer drinkwater, telefoon, gas, en elektra. Daarnaast treft u in de meterkast de elektrische stoppen aan, alsmede de groepenkast. Tegenwoordig moet een meterkast voldoen aan verschillende voorschriften. De belangrijkste is dat een elektricien in het geval van een probleem te allen tijde toegang moet hebben tot de meterkast. Hoewel in het Bouwbesluit van 2012 geen eisen meer worden gesteld aan de meterkast, heeft deze wel een minimaal toegestane afmeting, en moet hij kunnen worden afgesloten. De inrichting van de meterkast is bovendien op voorhand bepaald. Dit zorgt voor een groter gebruiksgemak in de woningbouw. Zelf kunt u in de meterkast nieuwe groepen installeren, of zorgen voor een extra groepenkast. Heeft u hulp nodig bij de installatie? Of heeft u een andere vraag over het gebruik dan wel de indeling van uw meterkast? Neem contact op met een elektricien van Koldijk BV. Voor direct contact vult het contactformulier in. U hoort spoedig van ons!

meterkast

Meterkast installatie laat u over aan Koldijk: gegarandeerd vakwerk!

Wat is een meterkast? Is dit hetzelfde als de groepenkast? Hoe kan ik zelf groepen installeren? Lees het artikel voor een antwoord op deze en andere vragen!

Wat is een groepenkast?

Vaak wordt de term groepenkast gebruikt als synoniem voor de meterkast. Dit is echter incorrect. Een groepenkast bevindt zich dan wel in de meterkast, maar vormt hier maar een klein onderdeel van. In de meterkast komt energie binnen via de voedingskabel van het algemene energienetwerk. Daarna wordt de stroom langs de verbruiksmeter geleid, evenals langs enige hoofdzekeringen. Pas hierna komt de stroom door een groepenkast. Een groepenkast heeft aardlekschakelaars met meerdere stroomgroepen, waarover de energie verdeeld kan worden. Per aardlekschakelaar kunnen vier groepen bediend worden. Om de stroomverdeling te versnellen en te vergemakkelijken kan er meer dan één groepenkast in een pand geïnstalleerd zijn.

De installatie van nieuwe groepen

Om overbelasting van uw elektriciteitsnetwerk te voorkomen, adviseren elektriciens de installatie van nieuwe (stroom) groepen. De installatie van een dergelijke groepen is echter niet eenvoudig, omdat u hierbij ook moet kijken naar de verdeling in de groepenkast en mogelijk moet zorgen voor een supplementaire aardlekschakelaar. Als u zelf de installatie van extra groepen wilt uitvoeren, dan dient u zich hier goed op voor te bereiden om problemen te voorkomen. Hieronder volgt ter assistentie een handig stappenplan.

  • Bereid u goed voor, door de overzichtstekening van de groepenkast te bestuderen. Verzeker u er tevens van dat u alle materialen en gereedschappen bij de hand heeft.
  • Zet de stroom uit, en gebruik een spanningzoeker om dit te bevestigen.
  • Sluit de bruine (fase)draad van de leiding aan op de nieuwe groep. Dit kan bovenaan, bij de L-aansluiting.
  • Bevestig daarna de blauwe (nul)draad aan de onderkant van de groep, dit is de N-aansluiting.
  • Koppel de geelgroene draad (aardedraad) aan het verdeelblok.
  • Creëer in de groepenkast een nieuwe zekering.
  • De volgende stap is om de onderste polen van de zekering aan die van de aardlekschakelaar te verbinden. Hierbij gaat L naar de linkerpool en N naar rechts.
  • U kunt de installatie van de nieuwe groepen controleren door de stroom weer aan te zetten, en het verdwijnen van de spanning checken door de stop om te draaien.

Hulp van een professional

Heeft u tijdens de installatie van additionele groepen de hulp nodig van een ervaren elektricien? Wilt u naderhand laten controleren of de installatie goed is verlopen? Heeft u op voorhand praktische ondersteuning nodig bij de installatie van nieuwe groepen? Neem dan contact op met de elektriciens van Koldijk BV. Deze zijn direct bereikbaar via het contactformulier. Maak ons uw wensen kenbaar, en wij helpen u zo snel mogelijk!

Door overbelasting hebben we besloten om nieuwe groepen te laten installeren. Dit vonden we niet makkelijk dus hebben we elektriciens ingeschakeld.
M. de Wit, Amsterdam
Na de installatie wilden we dit graag laten controleren door een ervaren elektricien. Gelukkig konden ze ons al snel van dienst zijn.
I. Meijer, Almere
De installatie van extra groepen wilden we zelf uitvoeren, hier hadden we echter wel hulp bij nodig. We hebben erg goede advies gekregen.
S. Anders, Hoorn