Noodverlichting

Op het moment dat het normale licht uitvalt als gevolg van een storing, dan wordt de noodverlichting in werking gesteld. Deze zorgt er voor dat iedereen veilig en snel de weg naar buiten weet te vinden zodat ze een gebouw kunnen verlaten in geval van nood. Wanneer er rookontwikkeling is of wanneer de elektriciteit is uitgevallen, dan is het erg moeilijk om de uitgang te vinden. Omdat er nog geregeld slachtoffers vallen omdat bij calamiteiten de nooduitgang niet te vinden is, is het installeren van noodverlichting cruciaal. Op het moment dat de elektriciteit uitvalt, wordt deze automatisch ingeschakeld. Noodverlichting is aangesloten op het lichtnet en noodstroomvoeding of een batterij. Bij een uitval van de elektriciteit zullen deze lampen en de pictogrammen wijzend naar de nooduitgang dus altijd branden. Aan het hebben van een noodverlichtingsinstallatie zijn verschillende eisen gesteld.

noodverlichting aanleggen

Vindt u de weg in geval van nood? Laat noodverlichting installeren.

Heeft u noodverlichting in uw huis of bedrijf? De elektriciens uit het netwerk van Koldijk hebben scherpe prijzen voor het aanleggen!

Wanneer is noodverlichting verplicht?

In het Bouwbesluit 2012 en de Arbowet is aangegeven dat het verplicht is om verlichting in geval van nood te installeren. In de Arbo-wet is aangegeven dat de werkgever de verantwoordelijkheid heeft over de veiligheid van alle werknemers, klanten en gasten. Er zijn een aantal eisen gesteld aan het aanleggen en installeren van noodverlichting. Het is noodzakelijk in verblijfsruimtes (zoals kantoren of scholen) met meer dan 75 personen. Eisen zijn dat deze verplicht is in bijvoorbeeld de gang, de vluchtroute, een parkeergarage en in de ruimte zelf. Andere eisen zijn dat het aanleggen en installeren ook noodzakelijk is in een personen lift, dat er een vluchtrouteaanduiding dient te zijn vanuit ruimtes voor meer dan 50 mensen en dat verlichting in geval van nood aan de buitenkant van elke nood deur verplicht is.

Merken

Er zijn verschillende soorten merken voor het aanleggen van noodverlichtingsarmaturen, in Nederland alleen al zijn wel meer dan 100 te vinden. Er zijn verschillende soorten noodverlichtingsarmaturen: opbouw, inbouw maar ook led uitvoeringen, met allemaal een verschillende prijs. Het is aangeraden om gebruikt te maken van een gerenommeerd Europees merk zoals Orbik, Blessing, Etap, Ventilux, HYBRYD en Ecolight. Al deze merken hebben een groot assortiment aan verschillende soorten noodverlichting. Indien u vragen heeft over de verschillende merken dan kunt u hierover gerust vrijblijvend contact opnemen.

Noodverlichting aanleggen

Uit alles blijkt dat verlichting in geval van nood erg belangrijk. Het aanleggen is echter niet zo simpel als alleen een lichtbord bij een nooduitgang bevestigen. Er komen vele bouw eisen, wettelijke voorschriften en technische mogelijkheden kijken bij het aanleggen. Het is daarom verstandig om advies in te winnen over het ontwerpen en aanleggen van de geschikte noodverlichtingsinstallatie. Ook het maken van een noodverlichtingplan kan handig zijn. Een dergelijk plan brengt de uitgangen van uw gebouw in kaart zodat u weet waar actie ondernomen moet worden.

Onderhoud

Na het aanleggen en installeren komen onderhoud en periodieke controles kijken. Er is een verplichte jaarlijkse controle en accu’s moeten tijdig vervangen worden. Het feit dat het onderhouden verplicht is wordt aangegeven in de Arbowet en het Bouwbesluit 2012. Het is noodzakelijk dat iedereen altijd uit een gebouw moet kunnen vluchten en dit is alleen mogelijk indien de noodverlichtingsinstallatie naar behoren werkt. Bij de jaarlijkse controle wordt de functionaliteit van de noodverlichtingsinstallatie gecontroleerd. Er wordt onder andere een controle gedaan op vervuiling, beschadigingen en veroudering. Op het moment dat het nodig is dan vindt er een correctie plaats. Een andere controle die plaatsvindt is of de lamp technisch nog goed functioneert en of deze in werking wordt gezet op het moment dat de spanning uitvalt. Tevens vindt er een test van de autonomie van de accu plaats. Vervolgens vinden de benodigde reparaties plaats. Het is mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten zodat u geen omkijken heeft naar de noodverlichtingsinstallatie. Het is desalniettemin belangrijk om uw verlichting goed te onderhouden. Indien het niet in orde is riskeert u namelijk een boete en bij calamiteiten vindt er een onderzoek plaats of aan de eisen is voldaan. Wees dit voor door goed onderhoud te plegen.

Led noodverlichting

Er wordt bij het aanleggen en installeren steeds vaker gebruik gemaakt van led noodverlichting. Deze gaat erg lang mee en is bovendien erg energiezuinig. Ook zijn ze onderhoudsarm. Met led noodverlichting kunt u dus besparen op de prijs van uw onderhouds- en energiekosten zonder dat u onder doet aan de benodigde kwaliteit. Ondanks dat deze verlichting onderhoudsarm is, is er toch onderhoud nodig. Er moet bij onderhoud immers niet alleen een batterij vervangen worden, maar een reflector of lens heeft bijvoorbeeld ook wel eens een schoonmaakbeurt nodig. Het jaarlijkse onderhoud gaat bij deze verlichting wel een stuk sneller!

Wand noodverlichting

Het is een mogelijkheid om noodverlichting aan het plafond te installeren door middel van inbouw in het plafond, maar de verlichting kunt u ook aan de wand bevestigen. De inbouw van de verlichting kan plat tegen de muur zijn, of haaks tegen de muur aan. Indien u twijfelt over de locatie van het aanleggen van de verlichting, of als u verdere informatie wilt over een led of wand noodverlichtingsinstallatie, dan kunt u hierover altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

noodverlichting installeren

Prijzen

Het is begrijpelijk dat u erg benieuwd bent naar de prijs van een noodverlichtingsinstallatie. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel noodverlichting heeft u bijvoorbeeld nodig? Waar wilt u de verlichting plaatsen? Gaat u voor led-, wand, inbouw of een andere soort verlichting? Combineert u het met andere veiligheidsmaatregelen zoals bijvoorbeeld een rookmelder? Ook de verschillende armaturen en het installeren hebben een invloed op de prijs. Voor de meest duidelijke en de meest scherpe prijs kunt u altijd geheel kosteloos contact met ons opnemen.

Een vakman inschakelen voor de installatie

Een noodverlichtingsinstallatie is erg belangrijk omdat u verantwoordelijk bent voor de werknemers, klanten en bezoekers in uw pand. U wilt natuurlijk voorkomen dat er tijdens een calamiteit van alles mis gaat en dat er ongelukken gebeuren. Het is daarom verstandig om een vakman in de schakelen bij het installeren van noodverlichting. Ook voor het onderhouden van de noodverlichtingsinstallatie komt een vakman goed van pas. Indien u verdere informatie wilt over het inschakelen van een vakman voor het installeren dan kunt u hierover gerust vrijblijvend contact opnemen!