Krachtstroom aanleggen

Bij sommige apparatuur in huis is het aanleggen van krachtstroom nodig omdat dan een hogere energiecapaciteit nodig is dan de standaard 220 volt aansluiting. Als krachtstroom een vereiste is, dan wordt dit aangegeven op een label van het apparaat. Nieuwsgierig naar de kosten voor het aanleggen van krachtstroom?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

In de meeste huizen is geen rekening gehouden met krachtstroom apparatuur en moet u krachtstroom eerst laten aanleggen om van deze apparatuur gebruik te kunnen maken. Op deze pagina leest u meer over de toepassingen in huis, hoe krachtstroom wordt aangelegd en aangesloten en wat het kost.

krachtstroom aanleggen

Elektricien nodig voor het aanleggen van krachtstroom?

Vraag gratis offertes aan en kom in contact met installatiebedrijven uit uw eigen regio!

Krachtstroom aanvragen

Op het moment dat u apparaten gaat aansluiten welke een hogere energiebehoefte hebben dan waarvoor uw koppeling geschikt is, is het van belang dat u krachtstroom aanvraagt. Indien u een oude koppeling heeft van 1 x 35 dan kan deze vermeerderd worden naar 3 x 25 of hoger. Het is ook een mogelijkheid dat u een nieuwe koppeling gaat aanvragen en laat aanleggen indien u deze nog niet heeft.

De hoofdzekering in uw meterkast bepaalt wat de waarde is van de maximale te gebruiken spanning. Bij een 3-faseaansluiting zijn er 3 hoofdzekeringen aangesloten, deze worden afgewerkt in de groepenkast.

Elke groep staat voor een bepaald stroomcircuit, doorgaans beveiligd met zekeringen van 16 ampère. De som van alle zekeringen uit uw groepenkast hangt samen met de waarde van de hoofdzekering.

Het is dus geen optie om zomaar groepen bij te maken omdat dit er voor kan zorgen dat er zoveel stroom wordt gevraagd dat de hoofdzekering doorbrandt. Indien u meer groepen nodig heeft of een hoofdzekering verzwaring wilt aanvragen dan vraagt u dit aan bij uw energieleverancier.

Krachtstroom toepassingen

Zoals eerder uitgelegd is het bij bepaalde toepassingen vereist dat u krachtstroom laat aanleggen. U kunt dus een dergelijke aansluiting maken voor elektrische apparaten met een hogere energiebehoefte. Wanneer u bijvoorbeeld meer vrije tijd wilt doorbrengen in de keuken, dan kan het zijn dat u een elektrische kookplaat of een oven heeft geïnstalleerd. U kunt dan een aansluiting maken van de meterkast naar de keuken.

Het is ook een mogelijkheid dat u op andere plaatsen rond en in huis krachtstroom nodig heeft, bijvoorbeeld op het moment dat u besluit om een jacuzzi aan te schaffen. Naast het thuis aanleggen van de elektriciteit is het ook mogelijk dat u dit bij uw bedrijf moet aansluiten. Binnen bedrijven komt namelijk vaak apparatuur met een hogere energiebehoefte voor, zoals airco. Het gebruik van deze stroom kan van invloed zijn om uw maandelijkse kosten.

Een krachtstroom aansluiting maken

Voor een apparaat wat krachtstroom nodig heeft is het aansluiten van het apparaat naar de meterkast vereist. Een elektricien kan deze het beste aansluiten, want krachtstroom is enigszins gevaarlijker dan de stroom die uit uw stopcontact komt. Het aanleggen moet dus veilig gebeuren.

Het is een optie dat u in uw keuken gebruik maakt van keramische- of inductie kookplaten. Hier is een perilex stopcontact voor vereist, deze is dan aan de wand van de keuken te vinden en gekoppeld aan een krachtgroep in de groepenkast. Een perilex stopcontact kan een groter vermogen leveren dan normale stopcontacten. Een elektricien kan in sommige gevallen een normaal stopcontact omzetten tot een perilex stopcontact, dit kan besparen in de kosten.

Wat kost aanleggen van krachtstroom?

Krachtstroom moet u éénmalig laten aansluiten. Er zijn kosten gebonden aan het benodigde materiaal voor het aansluiten van krachtstroom bij u thuis en voor het werk dat de elektricien uitvoert. De locatie van de meterkast ten opzichte van de krachtstroombron is ook van invloed. Hoe verder de meterkast van de krachtstroombron afzit, hoe hoger de kosten zijn, omdat de elektricien de draden naar de juiste plek moet aanleggen. Bent u benieuwd naar de exacte prijs?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan gratis en volledig vrijblijvend een aantal aanbiedingen van elektriciens uit uw regio. Vergelijk de offertes op aanbod, prijs en voorwaarden en kies de specialist die uw krachtstroom tegen de voordeligste prijs kan aanleggen.

krachtstroom aansluiten