Krachtstroom aanleggen

Bij sommige apparatuur in huis is het aanleggen van krachtstroom nodig omdat zij een hogere energiebehoefte hebben dan uw standaard koppeling aankan. Een voorbeeld van wat u thuis zou kunnen gebruiken is een elektrische waterpomp, een sauna of jacuzzi. Als dit een vereiste is dan wordt dit aangegeven op een label van het apparaat. De meeste woningen beschikken over een 1- faseaansluiting (1 x 35 ampère), krachtstroom komt overeen met een 3-faseaansluiting (3 x 25 ampère). In de meeste huizen is dus geen rekening gehouden met krachtstroom apparatuur, het kan dan wellicht zo zijn dat u deze voor bij u thuis moet aanvragen. Als dat het geval is dan kunt u een vermeerdering van het vermogen van uw aansluiting maken naar 3 x 25 of hoger aanvragen. U leest hier meer over de toepassingen in huis, een aansluiting maken, het aanleggen van spanning en extra groepen en de prijs.

krachtstroom aanleggen

Heeft u een elektricien nodig voor het aanleggen van krachtstroom?

Via het netwerk van elektriciens komt u snel in contact met een installatiebedrijf uit regio die het tegen een scherpe prijs kan aansluiten!

Gratis offertes vergelijken  • Transparante afspraken
  • Aantrekkelijke prijzen
  • Landelijk netwerk

Krachtstroom aanvragen

Op het moment dat u apparaten gaat aansluiten welke een hogere energiebehoefte hebben dan waarvoor uw koppeling geschikt is, is het van belang dat u krachtstroom aanvraagt. Indien u een oude koppeling heeft van 1 x 35 dan kan deze vermeerderd worden naar 3 x 25 of hoger. Het is ook een mogelijkheid dat u een nieuwe koppeling gaat aanvragen en laat aanleggen indien u deze nog niet heeft. De hoofdzekering in uw meterkast bepaalt wat de waarde is van de maximale te gebruiken spanning. Bij een 3-faseaansluiting zijn er 3 hoofdzekeringen aangesloten, deze worden afgewerkt in de groepenkast. Elke groep staat voor een bepaald stroomcircuit, doorgaans beveiligd met zekeringen van 16 ampère. De som van alle zekeringen uit uw groepenkast hangt samen met de waarde van de hoofdzekering. Het is dus geen optie om zomaar groepen bij te maken omdat dit er voor kan zorgen dat er zoveel stroom wordt gevraagd dat de hoofdzekering doorbrandt. Indien u meer groepen nodig heeft of een hoofdzekering verzwaring wilt aanvragen dan vraagt u dit aan bij uw energieleverancier.

Toepassingen

Zoals eerder uitgelegd is het bij bepaalde toepassingen vereist dat u krachtstroom gaat aanleggen. U kunt dus een dergelijke aansluiting maken voor elektrische apparaten met een hogere energiebehoefte. Wanneer u bijvoorbeeld meer vrije tijd wilt doorbrengen in de keuken, dan kan het zijn dat u een elektrische kookplaat of een oven heeft geïnstalleerd. U kunt dan een aansluiting maken van de meterkast naar de keuken. Het is ook een mogelijkheid dat u op andere plaatsen rond en in huis krachtstroom nodig heeft, bijvoorbeeld op het moment dat u besluit om een jacuzzi aan te schaffen. Naast het thuis aanleggen van de elektriciteit is het ook mogelijk dat u dit bij uw bedrijf moet aansluiten. Binnen bedrijven komt namelijk vaak apparatuur met een hogere energiebehoefte voor, zoals airco. Het gebruik van deze stroom kan van invloed zijn om uw maandelijkse kosten.

Een krachtstroom aansluiting maken

Voor een apparaat wat krachtstroom nodig heeft is het aansluiten van het apparaat naar de meterkast vereist. Een elektricien kan deze het beste aansluiten, want krachtstroom is enigszins gevaarlijker dan de stroom die uit uw stopcontact komt. Het aanleggen moet dus veilig gebeuren. Het is een optie dat u in uw keuken gebruik maakt van keramische- of inductie kookplaten. Hier is een perilex stopcontact voor vereist, deze is dan aan de wand van de keuken te vinden en gekoppeld aan een krachtgroep in de groepenkast. Een perilex stopcontact kan een groter vermogen leveren dan normale stopcontacten. Een elektricien kan in sommige gevallen een normaal stopcontact omzetten tot een perilex stopcontact, dit kan besparen in de kosten.

Prijzen

Krachtstroom moet u éénmalig aansluiten, hierna gebruikt u de stroom zolang als u wilt. U bent natuurlijk benieuwd naar de prijs van het aansluiten! Er zijn kosten gebonden aan het benodigde materiaal voor het aansluiten van krachtstroom bij u thuis. Naast deze zijn er ook nog kosten voor het werk wat de elektricien uitvoert. De locatie van de meterkast ten opzichte van de krachtstroombron is hier ook van invloed op. Hoe verder de meterkast van de krachtstroombron afzit, hoe hoger de kosten zijn omdat de elektricien de draden naar de juiste plek moet aanleggen. En moeten er bijvoorbeeld meerdere groepen of een perilex stopcontact gerealiseerd worden? De exacte prijs hangt dus af van verschillende factoren. Voor de meest duidelijke en scherpste prijs van het aanleggen en aansluiten in huis kunt u kosteloos en geheel vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen!

krachtstroom aansluiten