Kortsluiting in apparaten

Kortsluiting kan ontstaan doordat twee kabels, zonder isolerend plastic rondom, met elkaar in contact komen. Door slijtage kan dit plastic beschermlaagje van de kabels afkomen. Dit kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Het komt regelmatig voor in het nieuws dat er een grote brand ontstaat doordat er ergens in een apparaat kortsluiting is ontstaan. De stoppenkast in een woning anticipeert als er ergens in huis kortsluiting ontstaat. De stoppen zullen doorslaan waardoor er geen stroom meer wordt geleverd aan de beschadigde kabels. Onderstaand enkele praktische tips waarmee u kortsluiting voorkomt. Heeft u desondanks behoefte aan hulp van een erkende elektricien? Vult u dan het contactformulier in. U ontvangt spoedig een reactie!

kortsluiting voorkomen

Heeft u hulp nodig van een erkende elektricien? Wij staan voor u klaar!.

Elektrotechnisch installatiebedrijf Koldijk hanteert scherpe tarieven, de kortsluiting is snel verholpen!

Wat kunt u zelf doen om kortsluiting te voorkomen?

Het is moeilijk om kortsluiting helemaal te voorkomen, vaak zit het probleem in een apparaat. Wij hebben voor u een lijstje gemaakt die u bij langs kunt gaan om de kans op een kortsluiting te verkleinen.

  • Controleer kabels die u kunt zien, zit hier een kapotte of een blootliggende kabel tussen, verwijder deze dan uit het stopcontact.
  • Het is belangrijk om oude apparaten op een geven moment, als ze oud worden, te vervangen. De bekabeling in het apparaat wordt ouder en brozer waardoor de kans op kortsluiting toeneemt.
  • Gaat u een verlengsnoer gebruiken, gebruik dan maximaal één van het stopcontact naar de apparaten. Rol het verlengsnoer helemaal uit om kabelbreuk en een mogelijke stroomstoring te voorkomen.
  • Na het aanschaffen van nieuwe apparaten, moet u de gebruiksaanwijzing goed doorlezen en de regels en stappen volgen.
  • Controleer bij het aanschaffen van elektrische apparaten of deze een CE-markering of een KEMA-keur bezitten. Dit zijn keurmerken die aangeven dat een product voldoet aan de Nederlandse en Europese veiligheidseisen.
  • Raak kabels die blootliggen nooit aan, deze kunnen een gemene stroomstoot geven.

Kortsluiting opsporen

Hebt u thuis kortsluiting geconstateerd en zijn de stoppen gesprongen, dan is het noodzaak dat u er zo snel mogelijk achter komt welk apparaat kortsluiting geeft. Het is handig om voor uzelf een lijst te maken welke apparaten er op een groep zijn aangesloten. U weet dan welke apparaten u bij langs moet gaan om te controleren. Een kortsluiting spoort u op door de groepsschakelaar uit te zetten en vervolgens alle apparaten uit de stopcontacten te halen. Schakel nadat u alle stekkers uit de contacten heb gehaald de groepsschakelaar weer aan. Door alle apparaten één voor één in het stopcontact te doen, sluit u bepaalde apparaten uit die het niet veroorzaken. Zit er een apparaat bij waardoor de stoppen weer doorslaan, dan hebt u uw boosdoener gevonden. Kijk het apparaat na op gebreken en vervang hem als dat nodig is.

Geen apparaat die storing geeft?

Hebt u alle apparaten uit het stopcontact gehad en ze vervolgens één voor één weer aangesloten, maar gaf geen enkel apparaat storing en is de groep ook niet overbelast? Dan ligt het waarschijnlijk aan de groep zelf. Voor dit probleem kunt u het beste een elektricien inschakelen, zij hebben veel verstand van uw stoppenkast en zullen het probleem snel vaststellen en u verder helpen door het probleem voor u op te lossen. Elektrotechnisch Installatiebedrijf Koldijk staat voor u klaar om te hulp te schieten of uw vragen te beantwoorden. Vult u gerust het contactformulier in.

kortsluiting opsporen
Ik had last van een kortsluiting in mijn bedrijf, maar gelukkig konden de electriciens van Koldijk het snel voor mij oplossen. Bedankt!
M. de Jong, Amsterdam
Wij hadden in huis last van een stroomstoring, bleek het door een kortsluiting te komen. Gelukkig was de oplossing snel gevonden.
M. Abdel Halim, Rotterdam
Een kortsluiting veroorzaakte veel problemen rondom het huis. De mannen van Koldijk hadden het snel opgelost voor mij.
S. Maantjes, Zaandam