Rookmelder plaatsen

Het plaatsen van een rookmelder is erg handig voor het geval er brand in uw woning uitbreekt. Op het moment dat er rook ontstaat in uw woning, piept uw brandmelder. Het geluid is erg aanwezig waardoor u wakker wordt en genoeg tijd heeft om de brand te blussen of te vluchten. Vooral in de nacht is het belangrijk dat u een rookmelder heeft, omdat driekwart van de branden in de nacht plaatsvindt. Bovendien wordt tijdens uw slaap het reukorgaan uitgeschakeld. Rookmelders merken het indien er een verdikking in de lucht is. De verdikking wordt gezien als rook en daarom gaat het alarm af. U vindt hier meer informatie over het plaatsen, ophangen en de verschillende soorten rookmelders.

rookmelder plaatsen

De elektriciens van Koldijk plaatsen of vervangen rookmelders.

Heeft u wel een rookmelder in huis? Wij plaatsen brandmelders op de juiste plek tegen de juiste prijs!

Beste plek voor een rookmelder

U vraagt zich vast af wat de beste plek is voor een melder. Op het plafond of aan de muur? En moeten ze ook op plaatsen als de keuken en zolder? We raden u aan om een rookmelder te plaatsen in alle ruimtes waar u langs moet om uw huis te verlaten. Wilt u helemaal veilig zijn, dan kunt u het beste ook in de slaapkamers en op zolder een brandmelder plaatsen. U kunt het beste de rookmelder aan het plafond ophangen omdat rook opstijgt en zich boven in een ruimte verzamelt. Plaats de brandmelder waar mogelijk in het midden van de ruimte, op 50cm van elke muur. Het is ook mogelijk om uw brandmelder op de muur te bevestigen, maar ophangen aan het plafond is beter. Mocht u er wel voor kiezen om de melder aan de muur te plaatsen, zorg er dan voor dat deze op circa 15 centimeter van het plafond zit. Voor de meeste rookmelders geldt dat binnen een cirkel van 15 meter doorsnede het ophangen van één rookmelder voldoende is. Wanneer u een schuin dak heeft dan dient de rookmelder op zolder op ten minste 60 cm lager dan de nok te hangen. Het wordt afgeraden om rookmelders te plaatsen in de keuken, garage of badkamer, in verband met stof en vocht.

Soorten rookmelders

Er zijn verschillende soorten rookmelders verkrijgbaar. De twee meest voorkomende rookmelders zijn de ionisatierookmelder en de optische rookmelder. Een ionisatierookmelder heeft een radioactieve bron welke verschillende geladen deeltjes uitzendt. Een elektrode vangt de deeltjes op zodat er een stroompje loopt tussen twee elektroden. Als er rook is dan worden de geladen deeltjes verstrooid en neemt de stroom tussen de elektroden af waarna het alarm afgaat. Een optische rookmelder zendt een lichtbundeltje uit, deze wordt door een lichtgevoelige cel opgevangen. Het lichtbundeltje wordt verstrooid wanneer en rook in komt. De brandmelder ziet dit en hierdoor gaat het alarm af. Ook is er de combimelder. Dit is een koolmonoxidemelder en een rookmelder in één. Het gebruik van deze melder wordt meestal niet geadviseerd omdat een brandmelder op een andere locatie dan een koolmonoxidemelder geplaatst moet worden. Er zijn ook hittemelders verkrijgbaar, de hittemelders gaan af bij hitte in plaats van bij stoom of rook. Dit maakt ze geschikt voor plaatsing in de badkamer of keuken. Ook zijn verschillende rookmelders koppelbaar, daarover later meer.

Stappenplan

Wilt u zelf een rookmelder plaatsen? Het ophangen van een brandmelder is niet heel moeilijk. Er zijn verschillende manieren om een brandmelder te plaatsen. Het ophangen kan met zelfklevende rookmeldertape, met een magneetmontageset of zoals in dit stappenplan met pluggen en schroeven. Allereerst moet u de brandmelder openen, hiervoor klapt u het deksel van de melder. Houd deze tegen het plafond aan en teken de gaten waar u wilt boren af. Met een steenboor boort u vervolgens gaten van 6 mm, steek hier de pluggen in. Met een schroevendraaier schroeft u de brandmelder vast. Tijdens de volgende stap plaatst u de batterij in de houder en sluit u het deksel. Tot slot controleert u met de testknop of de rookmelder werkt.

Wat is een koppelbare rookmelder?

Indien u altijd alle deuren in uw huis sluit, dan kan het voorkomen dat u een brandmelder niet of niet op tijd hoort bij het afgaan, vooral wanneer deze beneden afgaat en u zich op zolder bevindt. Het kan dan verstandig zijn om rookmelders te plaatsen welke koppelbaar zijn. Zoals de naam al zegt zijn de melders voor het ophangen koppelbaar met elkaar. Op het moment dat 1 rookmelder afgaat, gaat het alarm van alle rookmelders af zodat u altijd bent gewaarschuwd in welke ruimte van het huis u ook bent. Ideaal is dat de meeste koppelbare rookmelders draadloos koppelbaar zijn. Een nadeel van deze systemen is dat ze lastiger uit te schakelen zijn. Vraag onze elektricien naar de prijzen, de veiligheidsnormen en of deze rookmelder geschikt is bij u thuis.

Wat te doen indien de brandmelder piept?

Op het moment dat de brandmelder piept is het belangrijk om rustig te blijven. Waarschuw alle bewoners en kijk of er brand is. Mocht er brand zijn, verlaat het huis dan zo snel mogelijk. Rook stijgt op en laag bij de grond is meer zicht en zuurstof, dus houd uw hoofd zo laag mogelijk bij de grond. Gebruik nooit een lift en bel 112 op het moment dat u veilig bent. Mocht het om een klein brandje in uw huis gaan, dan is het een mogelijkheid om te blussen met water. Het is belangrijk om dit niet te doen wanneer er vet of olie in het spel is. Het kan ook zo zijn dat de brandmelder piept zonder dat er rook is. Zo’n vals alarm kan bijvoorbeeld komen op het moment dat spuitbussen worden gebruikt in de nabijheid van een rookmelder. Probeer dan de rook weg te wapperen. Mocht dit niet helpen dan zit er niets anders op dan de melder uit elkaar te halen zodat u de batterij er uit kunt halen. Negeer een brandmelder in ieder geval nooit.

brandmelder ophangen

De batterij vervangen

Er brandt of knippert een groen en rood lampje op het moment dat de melder normaal werkt, de batterij vervangen is op dat moment niet nodig. Wanneer de rookmelder repeterend kort piept, dan begint de batterij van de melder leeg te raken. U kunt dan het beste direct de batterij vervangen. U doet dit simpelweg door de deksel te openen en een nieuwe batterij in de batterijhouder te doen. Vergeet niet dat u de melder na het openen direct weer moet ophangen na het batterij vervangen.

Een elektricien inschakelen

Heeft u twijfels over het ophangen en plaatsen van een rookmelder? Weet u niet hoe u de brandmelders koppelbaar maakt of lukt het openen en de batterij vervangen niet? Twijfelt u of u de melders het beste aan de muur in de zolder moet plaatsen en of de keuken ook een melder nodig heeft? Of is er storing en piept uw brandmelder constant zonder dat er brand is? Het kan dan verstandig zijn om een elektricien in te schakelen! Voor deze vragen kunt u altijd kosteloos en vrijblijvend contact met ons opnemen.