Stopcontact plaatsen

Tegenwoordig hebben we steeds vaker een tekort aan stopcontacten in huis of op kantoor. Dit komt omdat er steeds meer elektrische apparaten in een huishouden aanwezig zijn. Deze hebben natuurlijk allemaal een contact nodig om van stroom te worden voorzien. Uw woning heeft echter maar een beperkt aantal stopcontacten. Het is daarom mogelijk om meer contacten te plaatsen of te installeren op de plekken waar u meer stroom nodig hebt. Wij leggen u uit hoe u eigenhandig een stopcontact plaatst. Wees er echter op alert dat werken met stroom gevaarlijk kan zijn. Indien u twijfelt, of geen kennis heeft van elektriciteit adviseren wij u om een vakman in te schakelen. Koldijk staat paraat, wij hebben meer dan 25 jaar ervaring in elektriciteit.

stopcontact plaatsen

Met het stappenplan van Koldijk kunt u zelf uw stopcontact plaatsen!

Is het u zelf niet gelukt om een stopcontact te plaatsen? Schakel dan de hulp in van Koldijk!

Diverse alternatieven

Voordat u een nieuw stopcontact gaat plaatsen, is het ook verstandig om andere opties te bekijken. Het is namelijk ook mogelijk om een stekkerdoos te gebruiken in, dit kan al heel wat stekkers dragen en een deel van het probleem verhelpen. Dit staat echter niet mooi in het interieur en valt ook niet gemakkelijk weg te werken. Wat ook een optie is, is door een enkel contact te vervangen door een dubbele. Nu hebt u er een extra contact bij.

Opbouw stopcontact aanleggen

Het aanleggen van een nieuw opbouw stopcontact is handiger en veiliger dan het gebruik van een stekkerdoos. Het is natuurlijk verstandig om van te voren te kijken of het überhaupt mogelijk is om nog een contactdoos te plaatsen. U moet dan kijken naar het aantal stopcontactdozen en lichtpunten dat op een elektriciteitskring zijn aangesloten. Is het mogelijk om er nog een contact bij te plaatsen, dan hebben wij voor u een stappen plan om een opbouwcontactdoos te plaatsen.

Stap 1: Bouwtekening opstellen

Voordat u begint met de klus, is het verstandig om eerst een bouwtekening te maken van de kortste en de fraaiste route naar de centrale doos. Tegenwoordig komen namelijk alle leidingen van de lichtpunten, schakelaars en contactdozen samen in één centraaldoos. In oudere woning zit vaak geen centraaldoos, bij een verbouwing is het verstandig om deze er alsnog in te laten zetten.

Stap 2: Leidingen trekken

Een contactdoos heeft natuurlijk ook stroom nodig, daarom moet hij aan de centraaldoos aangesloten worden. Het is het verstandigste om de leidingen verticaal naar boven of onderen te trekken. Trekt u de leidingen diagonaal, dan zit deze snel in de weg. De leidingen worden voor de rest achter het plafond naar de centraaldoos getrokken. Met een speedboor maakt u de leidingdoorvoer.

Stap 3: Plaatsbepaling

Nu kunt u het stopcontact op de juiste hoogte vastzetten tegen de muur. Doe dit met schroeven en pluggen die daarvoor geschikt zijn en zorg ervoor dat de stopcontacten waterpas geplaatst worden. Zo voorkomt u ergernis achteraf. Stopcontacten plaatst men doorgaans minimaal 30 centimeter boven de dekvloer.

Stap 4: Elektriciteitsbuizen zagen

De leidingen mogen niet los te komen liggen, dat kan namelijk gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Daarom worden ze beschermt door elektriciteitsbuizen. De rechte stukken verbindt u met door moffen te gebruiken. Met de bochtstukken maakt u bochten in de leidingen om ze zo naar de centraaldoos te leiden.

Stap 5: Leidingen vastzetten

Het mooiste is om de leidingen weg te werken in de muur; hiervoor moet u wel in de muur frezen. Met een freesmachine maakt u een mooie geul in de muur waar u de leidingen in kunt wegwerken. Vervolgens maakt u de muur weer egaal door dit weer dicht te maken met snelgips. U kunt de leidingen ook tegen de muur vastzetten met zadels.

Stap 6: Trekveer

Nu moeten de snoeren van het stopcontact naar de centraaldoos toe. Deze moeten natuurlijk wel door de leidingen heen. Schuif de trekveer van bovenuit door de leiding heen. Strip 5 cm van één van de draden en steek deze door het oog. Buig het draad zodat deze aan de trekveer vast zit. Strip daarna de andere draden ook voor 5 cm. Draai deze vast aan het draad dat aan de trekveer vast zit.

Stap 7: Draden bevestigen

Let er wel op dat het stroom uitgeschakeld staat als u met stroomkabels gaat werken. Daarnaast moet u ook altijd de juiste draden met elkaar verbinden. Verbindt u de verkeerde draden aan elkaar vast dan zal zit zorgen voor kortsluiting. Daarom hebben de draden ook verschillende kleuren.
Stroomafvoer: Blauw, Stroomaanvoer: Bruin, Schakeldraad: Zwart, Aarde: GeelGroen

Stap 8: Eindcontrole

Nadat u alles hebt geïnstalleerd, moet u kijken of u goed werk hebt geleverd. Middels een simpele test, kijkt u of er stroom op de draden staat en het apparaat het doet. Doe de stekker van een radio in het stopcontact en zet vervolgens de zekering van de groep weer aan. Er zal weer stroom vloeien naar de centraaldoos die het weer verspreidt naar de stopcontacten.

Specialist inschakelen

Werkt uw montage, nadat u de zekerring van de groep weer aan hebt gezet, nog steeds niet? Dan hebt u waarschijnlijk ergens een foutje gemaakt. Weet u zelf niet wat u fout hebt gedaan, dan is het verstandig om een elektricien in te schakelen. Wij weten precies hoe de elektriciteit in uw woning werkt en wat we moeten doen om het probleem op te lossen. Het plaatsen van stopcontacten is een handeling die wij dagelijks uitvoeren. U bent verzekerd van een perfecte installatie. Hebt u helemaal geen verstand van elektriciteit, dan is het sterk af te raden om een dergelijke klus zelf uit te voeren. Sluit u bepaalde onderdelen verkeerd aan, dan ontstaat er kortsluiting dat een oorzaak kan zijn van brand. Schakel daarom voor deze klussen een expert in die voor u een stopcontact kan plaatsen.

Ik wou in de kinderkamer nieuwe stopcontacten plaatsen, maar kwam er niet mee uit de voeten. Gelukkig konden de mannen van Koldijk mij snel helpen, bedankt!
M. Abdel, Amsterdam
Wij zochten nog een klusser om in ons nieuwbouw huis nog wat stopcontacten te laten plaatsen. Die konden wij vinden op Koldijk, hij heeft zijn werk zeer goed uitgevoerd.
A. de Groot, Haarlem
Onze stopcontacten waren nodig toe aan vervanging, we hadden een offerte aangevraagd op Koldijk en dezelfde week zijn nog de stopcontacten vervangen. Erg bedankt voor de snelle service!
K. Bakker, Alkmaar