Groepenkast installeren

Voor het vervangen of samenstellen van een groepenkast, is niet perse de hulp van een elektricien nodig. Met enige handigheid kunt u zelf ook nieuwe groepenkasten aanleggen. Zorg er dan ten eerste voor dat u de elektriciteit uitzet met de hoofdschakelaar. Gebruik een spanningzoeker om u te verzekeren van de veiligheid. Kijk in uw meterkast of er nog ruimte is voor een nieuwe groepenkast, en zorg tevens voor een extra aardlekschakelaar. Woont u in een oud pand? Dan dient u er rekening mee te houden dat de kleuren van de elektrische bedrading is veranderd. Op deze pagina vindt u meer informatie over het installeren en samenstellen van groepenkasten, leert u over twee top-merken (ABB en Hager), en helpen we u met tips en tricks. Voor meer informatie kunt u het contactformulier invullen. Wij dienen u graag van advies!

Groepenkast installeren

Groepenkast plaatsen of vervangen? Koldijk neemt u het werk uit handen!

Wij hebben als elektroteschinsch installatiebureau ruime ervaring op het gebied van de installatie van groepen- en meterkasten.

Vervangen bestaande groepenkasten

Het vervangen van de bestaande groepenkasten kan wegens een aantal redenen gewenst zijn. Het belangrijkste is dat er steeds veranderingen worden toegepast aan de regelgeving voor elektriciteit. Op het moment dat u een ingrijpende wijziging doorvoert aan uw elektriciteitsnetwerk, dient u aan deze normering (NEN1010) te voldoen. Zo is het sinds 1975 verplicht om een aardlekschakelaar voor de groepenkast te installeren. Bij installaties na 1996 moeten de eindgroepen in de groepenkasten over twee aardlekschakelaars van 30mA verdeeld zijn. Bovendien mogen in huisinstallatie max. 4 groepen (1 groepenkast) achter een aardlekschakelaar worden geplaatst.

Tips en Tricks

Onze elektriciens hebben verschillende tips voor u op een rijtje gezet wanneer u overweegt zelf een nieuwe groepenkast te installeren. Heeft u behoefte aan praktische hulp, of deskundig advies tijdens het vervangen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Hieronder de tips:

  • U heeft een nieuw elektriciteitsgroep nodig wanneer u een apparaat met een verbruik van meer dan 2000W laat installeren.
  • Het aantal maximale groepen in een 1-fase groepenkast is 12.
  • Gebruik altijd een dikkere bekabeling in de groepenkasten dan in de installatie daarachter.
  • Houdt bij het samenstellen van de meterkast ook rekening met een buitengroep.
  • Koop alleen kwaliteitsproducten, om zo problemen bij het installeren en onnodig vervangen te voorkomen. Denk aan Hager, of ABB producten.
  • Controleer uw groepenkasten regelmatig of ze al vervangen moeten worden, of dat opnieuw samenstellen nodig is.

ABB groepenkast

Als u de groepenkast gaat vervangen, kies dan een A-kwaliteit groepenkast. Deze voldoet gegarandeerd aan alle Europese richtlijnen. Er zijn verschillende merken die groepenkasten van dergelijke kwaliteit leveren. De bekendste daarvan zijn ABB, Hager en Eaton. De groepenkasten van ABB zijn gericht op een eenvoudige installatie en een logische indeling. Dit betekent dat het samenstellen van uw elektriciteitsnetwerk eenvoudiger wordt. De ABB groepenkasten zijn verkrijgbaar met en zonder alamats en er bestaan tevens verschillende uitbreidingskasten. Wilt u uw groepenkast vervangen? Dan is ABB zeker een geschikte keuze.

Hager groepenkasten

Hager groepenkasten zijn tevens uitstekend te gebruiken wanneer u meerdere elektrische apparaten wilt installeren. De producten van Hager hebben een veerklemtechniek voor eenvoudig installeren, en kunnen zonder demontage van onder meer de kamrail worden geplaatst. Dankzij de combinatie van Hager aardlekschakelaars met verschillende automaten wordt het samenstellen van uw meterkast tevens een stuk gemakkelijker. Het laatste kenmerk van een Hager product is de hoge kwaliteit, u hoeft deze in de toekomst dan ook niet snel weer te vervangen.

Vrijblijvende offerte

Vraag bij ons een vrijblijvende offerte aan via het contactformulier. Door het grote netwerk van elektriciens is er altijd een specialist bij u in de buurt. Wij helpen u graag met het vinden van de juiste groepenkast, en kunnen u van advies dienen over het vervangen, samenstellen en installeren. Heeft u overige vragen? Aarzel ook dan niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag!

abb en hager groepenkast
Onze groepenkast moest vervangen worden. Wij hebben advies hierover gevraagd en hebben besloten om te kiezen voor een A-kwaliteit groepenkast.
D. Dijkstra, Rotterdam
De groepenkast was toe aan onderhoud. Hiervoor hebben wij experts ingeschakeld en we hebben niet langer dan een halfuur hoeven te wachten.
J. Klein, Amsterdam
Het werkte niet meer zoals het hoorde, daarom hebben we de groepenkast laten repareren. Hierna hebben we er nooit meer last van gehad.
A. de Graaf, Hilversum