Stopcontacten aanleggen

Met de steeds grotere hoeveelheid elektronische apparaten waarmee we vandaag de dag ons leven vergemakkelijken, zijn meer en meer stopcontacten nodig. In de meeste woningen die voor 1975 gebouwd zijn, is echter niet rekening gehouden met de omvang van ons elektrisch verbruik. Het kan daarom nodig zijn om zelf enkele stopcontacten aan te sluiten. Op deze pagina vindt u meer informatie en een handig stappenplan voor het aanleggen van een stopcontact, en geven wij enkele tips voor elektronica buiten en in de keuken of badkamer. Wilt u direct contact met een elektricien? Vul dan ons contactformulier in.

stopcontacten aanleggen

Koldijk installeert stopcontacten, zowel binnen als buitenshuis!

Bent u benieuwd naar onze gunstige tarieven? Vraag dan gerust vrijblijvend een offerte aan via het contactformulier.

Praktische ondersteuning

Hebt u problemen met het aansluiten van stopcontacten? Wil de wandcontactdoos niet blijven zitten, hebt u vragen of elektronica in uw keuken of vertoont uw buitenstopcontact kuren? Bij Koldijk bent u aan het juiste adres voor ondersteuning en advies. Vul het contactformulier in en wij helpen u snel!

Stappenplan stopcontact aansluiten

Het aanleggen van een stopcontact is niet heel ingewikkeld. Daarom helpen wij u hier graag met een simpel stappenplan voor de montage van een wandcontactdoos.

  • Verwijder de behuizing van de wandcontactdoos en demonteer de muurplaat.
  • Teken op de muur de schroefgaten voor de wandcontactdoos af.
  • Boor gaten, en breng de pluggen aan.
  • Schroef de wandplaat vast.
  • Strip de uiteinden van de installatiedraden en steek deze in de daarvoor bestemde openingen van het stopcontact of de lichtschakelaar.
  • Bij een stopcontact gaat het om een schakeling met de fasedraad (bruin) als stroomaanvoer, en de nuldraad (blauw) als stroomafvoer.
  • Lichtschakelaars hebben bruin als stroomaanvoer, en zwart als stroomdoorvoer.
  • Schroef tot slot de wandcontactdoos op de muurplaat en monteer de behuizing van het stopcontact.

Stopcontacten in keuken of badkamer?

Wilt u stopcontacten of lichtschakelaars in de keuken of badkamer installeren? Dan dient u rekening te houden met een aantal basisregels. Waar stopcontacten zich normaliter op minimaal 30cm hoogte bevinden, is dit in de keuken 105 centimeter. Let bovendien op bij de installatie dat u lichtschakelaars en stopcontacten niet te dicht bij de gootsteen monteert. In de badkamer onderscheidt men vier zones voor elektriciteit. Lichtschakelaars of een wandcontactdoos mogen pas in zone 3 worden geplaatst. Omdat elektronica in de badkamer levensgevaarlijk kan zijn raden wij aan hiervoor contact op te nemen met een elektricien.

Buitenstopcontact

Wilt u graag verlichting buiten? Dan moet u een buitenstopcontact aanleggen. Om buiten elektriciteit te verkrijgen, dient u allereerst een stroomkabel naar buiten te leiden. Het gaat dan om een zogeheten VMvK kabel, die u aan een lasdoos verbindt. Vervolgens dient u een speciaal buitenstopcontact aan te schaffen. Dergelijke stopcontacten of lichtschakelaars hebben een spatwaterdichte behuizing. Haal het buitenstopcontact uit elkaar en volg verder de aanwijzingen op het product. U zult op deze manier snel van uw buiten verlichting kunnen genieten. Hebt u geen idee hoe u buiten een wandcontactdoos aan de muur moet verbinden? Of werkt het buitenstopcontact niet naar behoren? Eén van onze elektriciens helpt u natuurlijk met alle plezier.

Helaas heb ik geen idee hoe je stopcontacten moet aanleggen, gelukkig konden de mannen van Koldijk mij daarbij helpen!
R. van Gronden, Den Haag
Ik volgde het stappenplan van Koldijk voor het aanleggen van een stopcontact. Helaas is dat fout gegaan door mijn onkunde, ik heb een vrijblijvende offerte aangevraagd. En ben in dezelfde week nog geholpen, zeer bedankt!
J. de Groot, Almere
Ik heb een vrijblijvende offerte aangevraagd op Koldijk voor het plaatsen van een stopcontact, binnen een week waren de mannen ter plaatse en werd het vakkundig geinstalleerd. Top!
L. Doorns, Alkmaar